Αναρτήθηκε από: spzoidis | 17/11/2009

Τα πάντα…. Φως

Ένα κλειστό βιβλίο μοιάζει με ένα ηφαίστειο που ποτέ δεν γνωρίζεις  πότε θα  εκραγεί και το τι θα βγάλει από τα έγκατά του. Τα μεγάλα βιβλία βγάζουν από μουσική και αρμονία μέχρι ποίηση και σοφία. Από φοβερά τραγούδια της σιωπής μέχρι αυτή την απροσδιόριστη ηρεμία της εσωτερικότητας και του άλλου ταξιδιού. Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε βιβλίο εμπεριέχει φώς. Και όταν ο στίχος του Σεφέρη «Είπες εδώ και χρόνια: Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός»  σε κάνει να αναρωτιέσαι από τα εφηβικά σου χρόνια ….Τι θέλει να πει ο ποιητής…. ανακαλύπτεις ότι το ίδιο το φως μέσα από την αυτοβιογραφία του σου κλείνει το μάτι, και αφού σου διηγηθεί την μέχρι τώρα γνωστή ζωή του, εξακολουθείς πάντα να αναρωτιέσαι   …. Τι θέλει να πει ο ποιητής….Το ποιός ποιητής δεν έχει σημασία, μπορεί να είναι ο ποιητής του στίχου μπορεί και ο ποιητής του Φωτός.

Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ των Πανεπιστημιακών  Εκδόσεων Κρήτης που συν-έγραψε ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης με την συνεργασία του Φωτός, αποτελεί την αφορμή της ποιητικής εισαγωγής στην παρουσίαση του βιβλίου αυτού, που είναι το πλέον πρόσφατο απόκτημά μου. Θέλοντας να ανταποκριθώ στην συμμετοχή μου στην δεκαετή επέτειο από την έκδοση του ΑΒΑΤΟΝ με την παρουσίαση ενός αγαπημένου μου βιβλίου, σκέφτηκα ότι όποια και όσα βιβλία έχεις στη βιβλιοθήκη δεν μπορεί παρά τα περισσότερα να είναι αγαπημένα αφού έχουν διαλεχτεί με αγάπη, προσδοκία και ψυχική φόρτιση. Επομένως ποιο να ξεχωρίσεις? Ένα νεοαποκτηθέν όμως  είναι διαφορετικά. Δύο μέρες πριν είχα αγοράσει το βιβλίο που σας παρουσιάζω επειδή πάντα ότι έχει σχέση με το φώς με συνεγείρει. Άρχισα να το διαβάζω και έπαθα το πρώτο σοκ όταν διάβασα ότι ο καθηγητής Γραμματικάκης έχει την ίδια εμμονή με τον στίχο του Σεφέρη «Είπες εδώ και χρόνια: Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός».

Περιδιαβήκαμε μαζί με τον καθηγητή (και τον Σεφέρη από κάπου ψηλά να κρυφογελά) την ιστορία του Φωτός από την γέννησή του (!!!!!) σε χώρους και χρόνους όπου δεν υπήρχαν, την πορεία του μέσα από τη φύση αλλά και το νου του ανθρώπου που πάντα είχε την εμμονή να κατανοήσει το Φως (έχει κάτι εμμονές αυτός ο άνθρωπος). Το ακολουθήσαμε να αναδύεται σαν άλλο φως χτυπώντας στα βράχια του Αιγαίου και μέσα από το μυαλό των προσωκρατικών και του Αριστοτέλη. Μέσα από το άλλο φως του Πλάτωνα. Αλλά να φτάνει μέχρι τον Αλφρέδο Αϊνστάιν και την μελέτη του Αρχέγονου Φωτός που έδωσε το Νόμπελ φυσικής σε δύο εξέχοντες επιστήμονες το 2006. Μια πορεία χωρίς τέλος. Γιατί αν βρεθεί η αρχή και το τέλος του Φωτός θα έχει βρεθεί η αρχή και του τέλος…..

«Φως περισσότερο Φως»  ήταν τα τελευταία λόγια του Γκαίτε. Όλα όμως που μπορείτε να μάθετε για το φως, από την φύση του μέχρι την εσωτερική αναζήτησή του και τον συμβολισμό που απέκτησε ανά τους αιώνες σε όλους τους λαούς  της Γής, βρίσκονται στο μάθημα-βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: